In het weekend van 21-23 juli bezochten we met een groep vanuit Vlaanderen het internationaal centrum van ATD Vierde Wereld in Méry-sur-Oise (Frankrijk). We ontdekten onder andere de volgende dingen:
Maquette barakkenkamp Noisy-le-Grand
In 1956 bekommerde Joseph Wresinski zich om het lot van 250 dakloze gezinnen in Noisy-le-Grand, een barakkenkamp in de buurt van Parijs. Hij werkte er als aalmoezenier. Hij werd dagelijks geconfronteerd met de uitzichtloze situatie van deze gezinnen. Het deed Joseph Wresinski terugdenken aan zijn eigen kindertijd en de armoede waarin hij opgroeide. De film Joseph, de rebel gaat over deze periode.
Muur van de moed
De muur van de moed is bezet met 497 tegels! Vanaf 1989 droegen mensen uit de hele wereld hun steentje bij aan de muur als ze in het Internationaal Centrum langskwamen. Zij graveerden hun naam erin of de naam van hun dierbaren. Anderen brachten een inscriptie of een tekening aan. Het is een symbool voor hun moed, hun solidariteit en hun verwachtingen…
Een wandtapijt over het leven van père Joseph
‘In 1989 in Rome, kreeg ik het idee om een wandtapijt over het leven van père Joseph te borduren. Ik heb hem dat beloofd zodat alle gezinnen hem beter zouden leren kennen. Ik wilde dat ze zijn levensweg en zijn werk zouden kennen, want hij was een uitzonderlijk man…’ Nelly Schenker, Zwitserland.
Bureau Père Joseph
Père Joseph heeft zich zijn leven lang omringd met dingen die hem één maakten met armen uit de hele wereld. Als hij ergens een team volontairs bezocht, ging hij op zoek naar de kunst en het vakmanschap van lokale ambachtslui. Hij keek vaak naar de grond terwijl hij wandelde. Soms raapte hij een steen op die hij mooi vond, of nam hij een stuk gereedschap mee dat hem deed denken aan de handen die het hadden ontworpen.
Dit bureau getuigt van zijn hardnekkige strijd. In dit bureau schreef hij het rapport «Diepe armoede en economische en sociale bestaansonzekerheid » dat hij op 10 en 11 februari 1987 in Parijs voorstelde.
Het graf van Père Joseph Wresinki
Hij wilde begraven worden in Méry-sur-Oise. Op de grafsteen is zijn levensspreuk gegraveerd: ‘Ga op zee en werp uw netten uit!’
De staf van dorpsoverste werd gemaakt door een gevangene in het strafkamp van Bouaké in Ivoorkust, toen hij de dood van Père Joseph vernam. Bij de schenking van deze staf zei die gevangene:
‘In ons geheugen blijft het beeld gegrift van een blanke man die treurde over de ellende van de zwarten. Dat zullen wij nooit vergeten.’
De kapel van Notre-Dame de Tout le Monde
Een plek waar iedereen welkom is, ongeacht zijn godsdienstige of spirituele overtuiging.
Trocaderoplein in Parijs met de eerste gedenksteen
Op 17 oktober 1987 kwamen meer dan 100.000 mensen samen in Parijs. Ze vierden het 30-jarig bestaan van ATD Vierde Wereld.
Joseph Wresinski, stichter van ATD Vierde Wereld, onthulde de eerste Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede op het Trocaderoplein. Inmiddels zijn replica’s van de steen in veel landen te vinden. In België zijn er 7 replica’s, onder meer in Brussel, op de Esplanade voor het Europees Parlement. Op alle stenen staan in 1 of meer talen deze woorden van Wresinski te lezen:
“Waar mensen gedoemd zijn in armoede te leven, worden de Rechten van de Mens geschonden. Zich verenigen om die rechten te doen eerbiedigen is een heilige plicht.”
We ontmoetten mensen uit diverse landen (onder meer Mexico en Tanzania) en leerden zo ATD in andere landen en continenten kennen. We namen ook tijd om samen de basisopties van ATD Vierde Wereld te lezen. Het was een fijne, gezellige en leerrijke ervaring voor alle deelnemers!