De plek waar mijn ervaring betekenis heeft – in gesprek met Louis Dierckx

Louis Dierckx groeide op in een notarisfamilie in Turnhout. Hij werd zelf ook notaris. Nu is hij voorzitter van de Stichting ATD Vierde Wereld België. Hij vertelt ons meer over zijn engagement en de Stichting.

Als student rechten ging Louis op inleefreis. “In India zijn mijn ogen voor de eerste keer opengegaan. Ik heb er veel interessante mensen ontmoet en projecten gezien. Al die projecten maakten één ding duidelijk: armoede kan pas uitgeroeid worden als de stem van de mensen wordt gehoord. ”

Op zoek naar zingeving en engagement, richtte hij samen met zijn vrouw Donatienne en enkele vrienden uit het Brusselse een denktankgroepje op: “Wanneer ik in India de vraag stelde hoe ik kon helpen, kreeg ik het antwoord dat ik naast mijn deur moest beginnen. Dat er ook armoede in België was. Op een avond nodigden we volontair Régis De Muylder uit om ons meer te vertellen over ATD Vierde Wereld. Nadien gaven Donatienne en ik ons op als vrijwilliger voor de Volksuniversiteiten. Ik bracht als chauffeur gezinnen naar de Volksuniversiteit terwijl Donatienne babysitte op de kinderen. We waren er ook bij tijdens de grote viering in Parijs in 1987, toen de beweging 30 jaar bestond.”

Groeien als medestanders
Louis en Donatienne verhuisden naar Antwerpen. Daar leerden ze volontairs Herman Van Breen en Marleen Van Pevenage kennen, die vanuit Antwerpen naar ’t Zwervel zouden verhuizen (vakantieboerderij van ATD in Wijhe, Nederland): “We vroegen ons af wat wij konden betekenen in Antwerpen. Herman en Marleen stelden voor om met enkele gezinnen in armoede die ze kenden een groepje te starten, de Doorzetters. Met dit groepje namen we deel aan de Volksuniversiteit, die we telkens op voorhand voorbereidden. En ondertussen groeiden wij als medestanders.”

In 1994 werd Louis notaris in Turnhout. Dat vond hij boeiend, maar hij had minder tijd voor ATD en zijn engagement met mensen in armoede: “Donatienne was ondertussen pastoraal werkster in de gevangenis. Zij had contact met gezinnen in Turnhout en met de vrouwengroep van de vereniging ‘Binnen zonder bellen’ (nu ’t Antwoord). Met deze vrouwen startte ze een groep op om samen kunst te maken, de Nana-groep. Ervaringen en gevoelens werden door elke vrouw op haar eigen niveau omgezet in creatief werk.”

Bakstenen en mensen
Louis besloot om op zijn 60ste te stoppen met zijn werk als notaris, niet omdat hij het beu was, maar omdat hij ruimte wilde voor andere zaken. Hij had zich voorgenomen zeker een jaar lang geen engagementen op zich te nemen: “Toen ik de vraag kreeg om voorzitter te worden van de Stichting, heb ik dan ook even getwijfeld. Maar de Stichting is wel dé plek waar ik met mijn ervaring als jurist betekenis kan hebben. Bovendien heb ik als medestander al zoveel meegekregen via mijn ontmoetingen met mensen in armoede: hun veerkracht, hun strijd voor mensenrechten en waardigheid, hun moed, hun talenten inspireren mij en zetten mij aan om mij samen met hen verder te engageren. Ik geloof sterk in de kruising van kennis: ik heb nog heel veel van hen te leren, en tracht ook de ervaring te delen die ik tijdens mijn leven heb opgebouwd. De Stichting heeft als opdracht om het financieel beheer waar te nemen van de beweging in België. De Stichting moet opvolgen wat er leeft binnen de beweging, waar de middelen het beste worden ingezet. Voeling hebben met de basis is heel belangrijk. Heel concreet gaat het bijvoorbeeld ook om het beheer van het Vierde Wereldhuis, een bruisende plek waar er ruimte is voor ontmoeting, het hart van al onze acties. Dan gaat het in ons Bestuursorgaan over bakstenen, maar bakstenen hebben enkel nut als ze mensen kunnen samenbrengen, als ze de acties van onze beweging lokaal, nationaal en internationaal kunnen ondersteunen. Onze beweging steunt op mensen.”

We hebben uw steun nodig
Fondsenwerving is volgens Louis een absolute noodzaak voor de beweging: “Onze acties kosten geld en we hebben geen jarenlange reserves. Er staan heel veel jongeren te popelen om met ons aan de slag te gaan, jongeren die op zoek zijn naar zingeving, engagement. En die jongeren, ook al werken ze aan een bescheiden loon, moeten betaald kunnen worden. Tegelijkertijd heb je de energietransitie.

Ons Vierde Wereldhuis moet een ecologisch verantwoorde ruimte worden met aangename bureaus, met oog voor wat in de 21ste eeuw belangrijk is. Een fatsoenlijke isolatie van de daken, zonnepanelen,… ook dit kost geld. We hebben heel wat mensen die op een structurele manier de beweging steunen, die zijn onmisbaar en die moeten we koesteren, maar we moeten ook dringend nieuwe donateurs vinden. Alleen zo kunnen we garanderen dat onze acties in België verder kunnen gezet worden.”

Evelien Lambrecht

Met jouw gift kom je op voor een wereld die niemand achterlaat
Je kan een gift doen aan ATD Vierde Wereld België vzw via deze pagina of gewoon door overschrijving op rekeningnr. IBAN BE89 0000 7453 3685 (BIC: BPOTBEB1) met vermelding “GIFT”. Je geniet een belastingvermindering tot 45% vanaf 40 EUR. Een gift van 100 EUR kost je dan feitelijk 55 EUR. Voor schenkingen of legaten kunnen wij je desgewenst ook efficiënt en discreet bijstaan.

Of koop een van onze wenskaarten.

Wij zijn lid van de vzw Ethische Fondsenwerving (RE-EF asbl/vzw).

Vier vzw’s en een Stichting
ATD Vierde Wereld is in België actief via vier vzw’s. Een nationaal team staat in voor de coördinatie van de acties tussen de verschillende vzw’s.

● Sinds 1988 is de Stichting ATD Vierde Wereld België erkend als instelling van openbaar nut. De Stichting geeft ondersteuning aan de beweging ATD Vierde wereld België bij het opzetten van acties. De Stichting ATD Vierde Wereld België heeft de toelating legaten en schenkingen te werven en garandeert dat deze middelen enkel dienen om duurzame acties met en voor de allerarmsten te financieren.
● ATD Vierde Wereld België vzw is erkend om fiscale attesten af te leveren en staat in voor de fondsenwerving. Ze steunt hiermee acties en teams in België en elders in de wereld.
● ATD Vierde Wereld Vlaanderen vzw is erkend als bovenlokale vereniging waar armen het woord nemen.
● ATD Quart Monde Wallonie-Bruxelles asbl is o.a. erkend als organisatie voor permanente vorming.
● ATD Quart Monde Jeunesse Wallonie-Bruxelles asbl is erkend als jeugdorganisatie.

In het artikel ‘Over burgers achter hoge muren’ uit het Vierde Wereldblad van maart 2021, lees je meer over Donatienne en haar engagement in de gevangenis.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina