Op 23 april kwamen leden van ATD en coördinatoren van het Steunpunt tot bestrijding van armoede samen in het Vierde Wereldhuis voor de voorstelling van het tweejaarlijks verslag over solidariteit en armoede. Een audioverslag.
Wat is het Steunpunt?
Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting is de schakel tussen de armoedeverenigingen en het beleid. Zij brengen tweejaarlijks een rapport over armoede uit waarin aanbevelingen staan voor het beleid. Verschillende armoedeverenigingen, waaronder ATD Vierde Wereld, maar ook ziekenfondsen, vakbonden en de federatie van OCMW’s werken hieraan mee. Voor het overleg gebruiken ze de methode Kruising van Kennis.
Henk Van Hootegem, coördinator van het Steunpunt:
“Onze missie: het evalueren van grondrechten in armoedesituaties. Daarom gaan we in dialoog en op basis daarvan maken we tweejaarlijks een verslag.”
Hij legt uit hoe het Steunpunt is ontstaan en wat haar rol is:
Het verslag solidariteit en armoede
Een vijftiental Franstalige en Nederlandstalige leden (voornamelijk militanten) van ATD Vierde Wereld werkten in 2020 en 2021 mee aan het tweejaarlijks verslag over solidariteit en fiscaliteit. Enkele voorstellen die in het verslag naar voren zijn gekomen zijn: een billijker en rechtvaardiger sociale zekerheid, progressieve belastingen, de bestrijding van belastingfraude, een vermogensbelasting en wijzigingen in het statuut samenwonende.
Solidariteit
Solidariteit kan gezien worden als wederzijdse hulp (warme solidariteit). In het verslag gaat het over de sancties die dat met zich kunnen meebrengen (b.v. statuut samenwonende). Ook solidariteit als institutioneel systeem (koude solidariteit) werd besproken: sommige instituties voeren opdringerige controles uit (b.v. de controle van postbodes op inkomensgarantie voor ouderen (IGO)).
Christine, militant bij ATD Vierde Wereld:
“We hebben voorstellen gedaan zodat de overheid belastingen en werk beter kan organiseren (…). In het begin dacht ik ‘fiscaliteit, verdorie, waar ben ik aan begonnen?’ Maar het werd steeds interessanter voor mij en ik keek echt wel uit naar die vergaderingen.”
Christine getuigt over warme en koude solidariteit:
Fiscaliteit
De deelnemers wezen op ongelijkheden in de fiscaliteit in België, zoals bepaalde belastingvoordelen, aftrekposten en belastingontduiking. Ook een reeks maatregelen die de meer vermogende burgers meer bevoordelen (lineaire belastingen zoals de BTW, forfaitaire belastingen zoals de belasting op huisvuilverwerking en vermogen dat niet wordt belast) kwamen aan bod in het verslag.
Saskia, militant bij ATD Vierde Wereld:
“Om toch te durven hopen en realistisch te zijn, was het belangrijk dat er medestanders en universitairen bij waren om ons informatie te geven en de risico’s en haalbaarheid in te schatten van een voorstel dat we deden.”
In dit audiofragment praat Saskia over een een hoger, gewaarborgd basisinkomen en de strijd tegen extreme rijkdom:
Wat gaat het verslag veranderen?
Welke impact heeft zo een verslag op het beleid? Er wordt vanuit het Steunpunt veel gedaan om het verslag onder de aandacht te brengen bij politici, pers en publieke opinie. Zo doen ze een persconferentie, schrijven ze artikels, gaan ze het verslag voorstellen in organisaties, enz.
Henk Van Hootegem:
“We maken op basis van het verslag concrete beleidsadviezen bij een bepaald wetsvoorstel.”
Henk geeft meer uitleg en licht enkele concrete verwezenlijkingen toe:
Fons, medestander bij ATD Vierde Wereld:
“De weg naar het verslag was belangrijker dan het verslag zelf. Alles wat er onderweg gebeurd is zullen we langer onthouden dan wat er in het verslag staat.”
Fons over over doorzetting en engagement en wat hij bijleerde tijdens de vergaderingen:
Beluister de volledige audioverslagen van de voorstelling met getuigenissen in het Nederlands en Frans hier:
Wat is het Steunpunt?:
Inhoud verslag:
Conclusies: