Collectief straatdoden

Collectief straatdoden Brussel

ATD Vierde Wereld is in Brussel deelnemer in het Collectief Straatdoden.

Straatbewoners, vrijwilligers en werkers uit de daklozensector, betrokken burgers,… die leven of werken in Brussel, werden getroffen door de bittere armoede en de eenzaamheid waarin (ex-) straatbewoners stierven en werden begraven. Ze verenigden zich en richtten in mei 2005 een Collectief op, met als missie te « ijveren voor een waardig afscheid voor Brusselse Straatbewoners”. Als een dakloze of iemand met een verleden van op straat leven sterft, proberen zij familie of vrienden op te sporen. Zij zorgen er ook voor dat mensen van het collectief op de begrafenis aanwezig zijn. Zo weten mensen die op straat leven dat er iemand op hun uitvaart aanwezig zal zijn. Bij sociale diensten en stadsdiensten bemiddelen ze om een waardige uitvaart te regelen. Jaarlijks organiseert het collectief een dienst in het stadhuis van Brussel. Tijdens die gelegenheid herdenken ze alle straatdoden van het afgelopen jaar.

Bekijk hier de folder van het Collectief.

De corona maatregelen maken de mogelijkheden om afscheid te nemen en te rouwen nog moeilijker.

Graag willen we met het straatdodencollectief volgende zaken onder de aandacht brengen:

– bijeenkomsten in het mortuarium of in het gebedshuis zijn verboden

– er kunnen maximum 10 mensen aanwezig zijn op het kerkhof, elk op 1,5 meter afstand van elkaar. Hierbij wordt prioriteit gegeven aan families

– de periode tussen het overlijden en de uitvaart is soms verrassend kort, soms erg lang

Tijdens de crisis zal het collectief beschikbaar blijven voor informatie (ontkennen of bevestigen van een gerucht van overlijden, administratie, info over rechten en mogelijke procedures,…), voor ondersteuning bij de organisatie van een herdenkingsmoment, voor contact met personen die de overledene kenden, of voor elke andere vraag: 0487 37 95 96 of info@mortsdelarue.brussels.

Vrijwilligers van het collectief zullen bij een overlijden zich nu niet naar het kerkhof begeven en ook geen kleine ceremonie organiseren. Zodra bijeenkomsten terug mogelijk zijn zullen we een ceremonie houden voor alle straatdoden die tijdens de corona crisis gestorven zijn.

Laatste nieuws

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina