Vierde Wereldlied in studio opgenomen

Limburgs initiatief slaat aan

Artikel geplaatst 1 december 2009 Print Friendly

Op verzoek van de vzw Dynamo in Limburg nam zanger/muzikant Michel Theunissen (ook bekend als Johnny Tiger) begin oktober 2009 het Vierde Wereldlied op. Om het lied te beluisteren, klikt u op het icoontje onder de tekst.

Het lied in deze vorm werd voor het eerst ten gehore gebracht op de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede, 17 oktober, in Sint-Truiden, in het bijzijn van onder anderen minister Ingrid Lieten van Armoedebestrijding. De vertolking, opgenomen in Studio Carlo Ooms in Bocholt, oogst inmiddels veel bijval: de mp3-versie circuleert per email door het land.

De tekst van het Vierde Wereldlied is in de jaren tachtig geschreven door Karel Staes, een van de bezielers van de toen nieuwe Volksuniversiteit van de Vierde Wereld in Vlaanderen. De muziek komt van een lied dat in 1933 door gevangenen is gemaakt het Duitse concentratiekamp Börgermoor: het lied van de Moorsoldaten.

Sinds jaar en dag wordt de maandelijkse Volksuniversiteit van de Vierde Wereld met dit lied afgesloten. Inmiddels wordt het door veel mensen in armoede, al dan niet lid van een vereniging, als hun lijflied beschouwd. Met name op en rond 17 oktober wordt het in heel Vlaanderen tijdens allerlei bijeenkomsten gezongen.

Vzw Dynamo is het samenwerkingsverband van Limburgse armoedeverenigingen.