Solidariteit in de startblokken

Persbericht

Artikel geplaatst 23 mei 2017 Print Friendly

Solidariteit in de startblokken

Op zondag 28 mei lopen honderden renners de 20 km door Brussel ten voordele van zeven ngo’s en verenigingen: CNCD 11 11 11, Dokters van de Wereld, Memisa, ATD Vierde Wereld, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Keeping me alive en Financité. Deze organisaties delen een kleedkamer op initiatief van ATD Vierde Wereld met de hulp van de gemeente Etterbeek. De voordelen voor de renners? Zij kunnen genieten van verschillende diensten zoals massage, een plaats waar ze hun spullen kunnen achterlaten, foto’s en welcome packs.

Dit jaar verwelkomt het 11.11.11 running team lopers van het project Humans Welcome. Zij liepen van 6 tot 16 april 2017 de 3000 kilometer lange Balkanroute in solidariteit met migranten en tegen het Europese migratiebeleid. Deze boodschap gaat hand in hand met de warme oproep van de campagne “Pour la Justice humanitaire”. Zo’n zestigtal lopers zullen samen duizenden euro’s inzamelen ten voordelen van de Franstalige tak van 11.11.11 en zo een vijftigtal ontwikkelingsprogramma’s in het Zuiden financieren. Persverantwoordelijke: Stéphanie Triest (CNCD-11.11.11): 0485 46 99 23, stephanie.triest@cncd.be en Valter Iurlaro (Humans Welcome): 0474 66 16 80, valter.iurlaro@gmail.com.

Dokters van de Wereld zamelt dit jaar geld in voor haar verzorgingscentra in Brussel (CASO) en Antwerpen (COZO). In deze centra verwelkomen en verzorgen medische teams kwetsbare personen zoals daklozen, mensen zonder papieren, personen die niet kunnen reken op een terugbetaling van een ziekenfonds en families in moeilijke situaties. De teams van Dokters van de Wereld bieden niet enkel zorg aan maar begeleiden de patiënten zodat ze zicht (terug) kunnen integreren in het traditionele zorgsysteem. Persverantwoordelijke: Jonathan Hardenne, jonathan.hardenne@medecinsdumonde.be.

Memisa neemt dit jaar voor de 3de keer deel aan de 20 km door Brussel. Memisa is een Belgische ngo actief in medische ontwikkelingssamenwerking en strijdt voor de toegang tot gezondheidszorg, vooral voor de meest kansarmen. Zo’n twintig sportievelingen lopen mee om de materniteit van Dar Naïm (Mauritanië) van zonnepanelen te voorzien. Stroomonderbrekingen komen immers dikwijls voor in de regio, waardoor bevallen niet zonder risico’s verloopt. De installatie van zonnepanelen is dan ook een duurzame en milieuvriendelijke oplossing, en zorgt ervoor dat mama’s zowel overdag als ’s nachts veilig kunnen bevallen. Persverantwoordelijke: Cédric Guiro, 02 454 17 56, cedric.guiro@memisa.be.

De Beweging ATD Vierde Wereld verenigt mensen die in grote armoede leven en geëngageerde burgers om samen te strijden tegen armoede en uitsluiting. Dit jaar lopen 203 mensen ten voordele van de campagne Stop Armoede - Samen voor waardigheid. Ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de Internationale Dag Tegen Extreme Armoede en de 60e verjaardag van de ngo werd een internationale oproep gelanceerd die er aan herinnert dat extreme armoede een vorm van geweld is. Armoede vernedert, doet mensen zwijgen en maakt levens kapot. Maar armoede is geen noodlot, samen kunnen we het overwinnen.
Persverantwoordelijke: Antoine Scaillet, 0485 75 66 82, com.belg@atd-quartmonde.be,

Een tachtigtal Refugee Runners zullen de 20 km door Brussel lopen ten voordele van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Deze organisatie zet zich, samen met een dertigtal lidorganisaties en heel wat enthousiaste vrijwilligers, in voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Met het geld dat de lopers inzamelen, kan Vluchtelingenwerk: de druk op het beleid verhogen, het publiek sensibiliseren, werken rond bescherming en integratie en iedereen die asielzoekers en vluchtelingen bijstaat, ondersteunen. Persverantwoordelijke: Eef Heylighen, 0473 88 65 97, eef@vluchtelingenwerk.be

Keeping me alive is een jonge vzw die werd opgericht in oktober 2016. Haar belangrijkste doel is het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar mondkanker bij jongeren tussen 15 en 25 jaar omdat er vandaag nog steeds geen succesvolle behandeling voor bestaat. Daar bovenop zijn de bestaande behandelingen en klinische proeven vaak zeer duur waardoor de toegankelijkheid en de kans om een geslaagde oplossing te vinden, beperkt worden. Daarom zullen 41 lopers de 20 kilometer door Brussel lopen ten voordele van de strijd tegen mondkanker, in de dynamische kleuren van de organisatie. Persverantwoordelijke: Mustapha Abbass, 0499 56 73 62, asblkeepingmealive@gmail.com

Financité neemt voor de eerste keer deel aan de 20 km door Brussel. Het financieel netwerk is een burgerbeweging die al 30 jaar strijdt voor het aanpassen van financieringen en zo bijdraagt aan een eerlijke en meer menselijke samenleving. Het doel voor haar eerste 20 km? De strijd aangaan tegen fiscale straffeloosheid. Persverantwoordelijken: Laurence Roland, 0497 51 50 74, laurence.roland@financite.be, et Julien Collinet, 0495 64 86 55, julien.collinet@financite.be,.

Praktische informatie:
• 8u15: opening kleedkamer in het Ernest Richardinstituut, Jachtlaan 210, 1040 Brussel
• 9u: groepsfoto
• 9u45: vertrek in groep naar de start
• 10u: sluiting kleedkamer
• 11u15: heropening kleedkamer (massage, omkleden, delen van indrukken, enz.)

Contact voor de praktische informatie: Dominique Foubert (37 deelnames aan de 20 km door Brussel), 0475 67 14 91, 20kmatd@gmail.com

PDF - 284.1 kB
Persbericht
PDF - 291.3 kB
Communiqué de presse