De Dalai Lama ontvangt afvaardiging van ATD Vierde Wereld

“Als mens maken we deel uit van eenzelfde menselijke familie.”

Artikel geplaatst 14 oktober 2007 Print Friendly

In het kader van de voorbereiding van 17 oktober 2007 ontving de Dalaï Lama, de geestelijke leider van het Boeddhisme, op 16 september in Lissabon (Portugal), een afvaardiging van de Internationale Beweging ATD-Vierde Wereld. Eugen Brand, algemeen afgevaardige van de Beweging, en Derek Asker, militant, spraken met hem over extreme armoede en vrede.
De Dalai Lama, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1998, verklaarde onder meer:

”Op wereldschaal is er een diepe kloof tussen rijken en armen. Ook binnen de landen zelf is die diepe kloof er. Ik denk dat dit de hele mensheid aangaat.

JPEG - 78.7 kB

Armoede is ook een bron van problemen, moeilijkheden en geweld. Er is absoluut meer gelijkheid nodig. Zowel de mensen van het Noorden als die van het Zuiden moeten de kloof op wereldschaal serieus aanpakken. Rijke én arme mensen dragen elk verantwoordelijkheid.
Natuurlijk is er een verband tussen het uitroeien van grote armoede en vrede. De rijken moeten zich inzetten voor de vrede. Zonder innerlijke vrede brengt de economie soms nog meer problemen voort.

Als mens maken we deel uit van eenzelfde menselijke familie. Je broer sterft van de honger, terwijl een andere broer een overvloed aan voedsel heeft maar niet deelt. Dit is immoreel! Hoe kan dit moreel gezien? Het is onmogelijk.

Voor de armen is het nodig dat ze met veel zelfvertrouwen hard werken. Er is ook een geestelijke kant, het gaat niet louter om geld. Waardigheid houdt zelfvertrouwen in. Vaardigheden, middelen en vorming zijn heel belangrijk.

Jullie organisatie staat in de praktijk en is echt bekommerd om arme mensen. Dat is schitterend! Overal waar ik kom en in al mijn toespraken, wijs ik op de ernstige gevolgen van deze kloof. Jullie voeren reeds acties om deze kleiner te maken. Daarom waardeer ik jullie prachtig werk enorm. Mijn geest is altijd bij jullie. Ga alsjeblief verder met jullie werk en maak het bekend aan zoveel mogelijk mensen. Dat is, denk ik, héél belangrijk. Zo voel ik het aan."

1 photos