Bouwdagen voor jongeren in Wijhe (Nederland)

Doe mee van 2 tot 6 juli!

Artikel geplaatst 31 mei 2013 Print Friendly

Bouwdagen voor jongeren in Wijhe (Nederland)

In de traditie van het samen bouwen, onderhouden en ontwikkelen van boerderij en ontmoetingscentrum ’t Zwervel van ATD Vierde Wereld hebben ontelbare mensen vrijwillig hun bijdragen geleverd. Ook jongeren hebben gedurende de 40 jaar dat de boerderij bestaat een grote inzet getoond. We droegen tijdens de bouwdagen van 26 tot 30 mei 2013 ook ons steentje bij aan het onderhouden van de boerderij.

“Toffe mensen, veel gewerkt.” Dat was de conclusie van Lieven na de bouwdagen. Gedurende 4 dagen kwamen jongeren uit België en Nederland en vrijwilligers samen op ’t Zwervel om samen te klussenj. Het werd een vermoeiende, maar leerrijke 4-daagse, vol boeiende gesprekken en fijne ontmoetingen. We hebben ook regelmatig gedacht aan de jongeren die er wegens omstandigheden niet konden bijzijn. We hopen ze een volgende keer te ontmoeten.

We werkten samen aan het opknappen van de schuur. Het eerste werk was het afschuren van de balken. Meteen werden we al met pech geconfronteerd: de balken bleken rot. Maar dat hield ons niet tegen en we begonnen vol moed aan de andere zijde en de ramen van de boerderij. Er zat echter ook boktor in de boerderij. Hierdoor konden we maar één zijde van de schuur schilderen. Na het schuren, schilderden we ook de ramen. We voelden allemaal dat we hard gewerkt hadden, maar we waren trots op het geleverde werk.

Naast het klussen was er ook tijd voor ontspanning en werden er interessante gesprekken gevoerd. Zo spraken we over wat we belangrijk vinden voor de toekomst. De éne zou willen dat de politiek veranderd, de andere wil een leuke baan, een gezin en een huisje. Dennis uit Wijhe vindt dat mensen ook meer respect zouden mogen tonen voor de natuur: “Ik ben opgegroeid op het platteland en je ziet het bergaf gaan, dat mag verbeterd worden.” We besloten dat we ons de vraag moeten stellen: “Waar willen we samen naar toe?”. Daarom is “bouwdagen” goed gekozen. We bouwen samen concreet aan iets, maar we bouwen ook aan de toekomst.

We namen ook deel aan een armoedeconferentie in Overrijsel. Daar werd de film ’Joseph, de rebel’ vertoond. Ongeveer 25 mensen kwamen naar de film kijken en namen deel aan het nagesprek. Na de film waren de meesten erg onder de indruk. Iemand zei: “Verbazingwekkend dat het 40 jaar geleden is gebeurd. Het gebeurt vandaag nog.” Het werd ook duidelijk dat de strijd tegen armoede samen, met veel mensen, gestreden moet worden. Samen sta je sterker dan alleen. Daarom hebben we medestanders nodig. Zodat onze stem bekend wordt en we invloed kunnen blijven uitoefenen.

Samen dachten we ook na over Djynamo, de Europese jongerendynamiek van de Beweging ATD Vierde Wereld. De activiteiten waaraan we al hebben deelgenomen en hoe we ons willen organiseren.

We sloten de week af met een BBQ en we kijken al uit naar de bouwdagen in juli voor het vervolg van 2 tot en met 6 juli!
Richtprijs: 5 euro per dag + reiskosten.
Leeftijd: 16-26 jaar.

Sara Philips

Als je interesse hebt om deel te nemen aan de bouwdagen in juli, neem dan contact met ons op: djynamo@atd-vierdewereld.be of via het secretariaat 02/647.92.25.