Aankloppen bij Europa

Team ATD Vierde Wereld laat stem armsten horen

Artikel geplaatst 11 juni 2010 Print Friendly

Aankloppen bij Europa

Of je nu in Lotenhulle woont, in Marseille, Ostuni, Inverness, Michelfeld, Toledo of Zakopane, zelfs als je nooit je stad of dorp zou verlaten: Europa heeft invloed op je leven.

Lees eventueel ook de algemene informatie over het Europa-team: klik hier.

Europa begint al bij het ontbijt. Een pot jam, chocopasta, een doos ontbijtgranen, yoghurt of melk: op elke verpakking van om het even welk voedingsproduct staat een heleboel informatie. De bedoeling van de etiketteringsregels is de consument goed te informeren, waardoor hij weet wat hij koopt, en weet wat hij beter niet koopt.
De Europese Unie bepaalt welke auto’s in Europa mogen rondrijden. Er bestaan heel veel regels en voorschriften die te maken met de veiligheid van auto’s. De laatste jaren gaat de aandacht vooral naar de schadelijke stoffen die auto’s uitstoten. De regels voor nieuwe auto’s worden veel strenger. De auto-industrie lobbyt om de nieuwe regels zo lang mogelijk uit te stellen, of om ze te verzachten. Milieuorganisaties proberen juist het omgekeerde te realiseren. [1]

Europa-team in Victor Jacobslaan
Het kan niet anders of Europa heeft ook veel invloed op het leven van mensen in armoede.
Het Vierdewereldhuis in Brussel ligt op wandelafstand van enkele belangrijke gebouwen van de Europese Unie. Op de eerste verdieping van het Vierdewereldhuis in de Victor Jacobslaan is er een ‘Europese kamer’. Van hieruit probeert een ploeg voeling te houden met de Europese instellingen. Streefdoel: dat bij de uitbouw van Europa met iedereen rekening gehouden wordt en in het bijzonder met de zwaksten en de minstbedeelden en dat de EU van de strijd tegen uitsluiting en extreme armoede een topprioriteit maakt.


Het Europa-team in het Vierde Wereldhuis in Brussel. Streefdoel: dat bij de uitbouw van Europa met iedereen rekening gehouden wordt en dat de EU van de strijd tegen uitsluiting en extreme armoede een topprioriteit maakt.

Kiem
Hoe begin je daaraan? De voorgeschiedenis begint veertig jaar geleden met Robert Pendville, een Europese ambtenaar. Hij heeft de armoede in Brussel gezien, meerbepaald in Molenbeek waar André Modave, volontair van ATD Vierde Wereld in een steeg woont, tussen andere gezinnen, in schrijnende omstandigheden. De gouden jaren zestig zijn net voorbij. Voor de zes landen van de toenmalige Unie is armoede een probleem dat opgelost is. Robert Pendville brengt het thema binnen in zijn werkmilieu en samen met Jacques-René Rabier slaagt hij erin Joseph Wresinski uit te nodigen. Volontairs van ATD kunnen stage lopen in de Europese instellingen. Daar ligt de kiem van het Europa-team van ATD Vierde Wereld.

Europese Volksuniversiteiten
In 1980 wordt in het Europees Parlement een Comité Vierde Wereld gevormd met parlementsleden van diverse landen en partijen. Sindsdien is dit Comité na elke Europese verkiezing weer opgestart met parlementsleden die de armoedebestrijding tot hun thema willen maken. Het Europa-team van ATD ondersteunt dit comité door kennis aan te reiken over leven en verwachtingen van mensen in armoede, door ontmoetingen te organiseren tussen Europese vertegenwoordigers en mensen in armoede, door het beantwoorden van vragen en het uitwerken van voorstellen. Daarbij wordt ook samengewerkt met andere organisaties die strijden tegen armoede. Het Europa-team organiseert ook Volksuniversiteiten waarin onder meer kennis en ervaring wordt uitgewisseld tussen mensen in armoede en Europese verantwoordelijken en politici.

Belofte
De Europese Unie bestaat vandaag uit 27 landen. Armoede is zichtbaar. 2010 is het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en uitsluiting. ‘Het is tijd dat we ons toeleggen op onze belofte van solidariteit, sociale gerechtigheid en sociale inclusie’, zo staat het op de officiële website van de Europese Unie.

M.T. Poppe

[1Beide voorbeelden komen uit: ‘Hoe Europa ons leven beïnvloedt’ - Hendrik Vos en Rob Heirbaut - Standaard Uitgeverij – 2008