17-10: Oostendenaars bij onthulling Gedenksteen Dublin

Artikel geplaatst 23 oktober 2008 Print Friendly

17-10: Oostendenaars bij onthulling Gedenksteen Dublin

In de Ierse hoofdstad Dublin werd op 17 oktober een nieuwe Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede onthuld. Vijf Oostendenaars van Inloopcentrum Kwiedam (CAW) en de Medestandergroep ATD Vierde Wereld Kust, waren namens België aanwezig bij de plechtigheid. De Oostendse delegatie was onder de indruk van de gebeurtenissen.

De onthulling van de Gedenksteen in Dublin op 17-10-2008. Op zijn Iers, dus met muziek.

“Graag willen we getuigen van verrijkende momenten in Dublin. Het is onbeschrijfelijk welke kracht uitgaat van deze manier van ontmoeten, delen en doorstaan. We hadden contacten met Dubliners, delegaties uit Londen, Frankrijk, Schotland en verschillende plaatselijke sociale organisaties…
Een waardig hoogtepunt was de plechtigheid bij de nieuwe herdenkingssteen, ter hoogte van het wereldberoemd monument van de ‘famine’ (hongersnood)”, aldus delegatielid Kristien.

Oostende in Dublin 17-10-2008

Om de verbondenheid te onderstrepen en om te tonen dat armoede een internationaal probleem is, had de delegatie uit Oostende bij de nieuwe Gedenksteen in Dublin een doek bij waarop de Gedenksteen in Brussel te zien is.

Marie-Paule droeg namens de delegatie een getuigenis voor over de situatie van mensen in armoede in Oostende. Hier zijn lokale mensen in armoede en illegalen en vluchtelingen voor een deel op dezelfde voorzieningen aangewezen. Dit leidt tot spanningen. Hoe kunnen we hier mee omgaan?

Opname Oostendenaars in Dublin op 17-10-2008
Lokale mensen in armoede en vluchtelingen op dezelfde voorzieningen aangewezen.
IMG/mp3/Getuigenis_Marie-Paule.mp3

De inhuldiging van de gedenksteen was ook de bezegeling van een jarenlange samenwerking tussen verschillende organisaties in Dublin die zich verzetten tegen armoede..

Kentering

"De boodschap van de steen is dat slechts oprechte solidariteit en herstel in waardigheid een kentering kunnen teweeg brengen in de vele schrijnende situaties waarin mensen in armoede overal ter wereld zich bevinden. De onthulling van de steen in Dublin staat gegrift in ons hart en geheugen", aldus de Oostendse delegatie.

Beelden en geluid van de inhuldiging in Dublin waren op dezelfde dag te zien en te horen bij de Gedenksteen in Brussel, waar ook een manifestatie plaatsvond. Klik hier voor meer informatie over deze manifestatie.