Beginpagina > Lokale inzet >

Medestandersgroep ATD Vierde Wereld Brugge

De medestandersgroep ATD Vierde Wereld Brugge komt samen op de eerste woensdag van de maand. De groep bestaat uit mensen met verschillende achtergronden.

 

Hoe de stad Brugge op weg gaat met mensen in armoede, mede door initiatieven van deze medestandersgroep leest u hier.

 

De medestandersgroep vierde in 2009 het 25-jarig bestaan jaar. Lees hier meer.

 


Wat doet de medestandersgroep?

- Het uitwisselen van kennis, informatie en ervaringen rond armoede en uitsluiting.
Dit gebeurt binnen de groep, maar ook erbuiten; in de eigen kennissenkring en in het eigen werkveld.
- Elkaar steunen in het engagement.
- Bijdragen aan de cultuurparticipatie van mensen in armoede door regelmatig groepen uit te nodigen voor een bezoek aan het historische Brugge.
- Samen met partnerverenigingen in Brugge ijveren voor maatschappelijke veranderingen, vanuit de doelstelling "mensenrechten voor iedereen".
- Voorbereiden van de jaarlijkse 17 oktober-viering
- Vormingen bijwonen.

 

Contactpersoon is:
Jo Dhaenens
050 67 42 34
Email

 

Ook is er de Leesgroep die een viertal keren per jaar een korte tekst indringend bespreekt. Ook niet-leden van de groep kunnen meedoen.

Contactpersoon is:

Bea Vanhaecke
050 - 67 81 21
email

Zaterdag 23 september: Viering van drie jubilea in Brugge

30 augustus
Zaterdag 23 september: Viering van drie jubilea in Brugge Honderd jaar Joseph Wresinski, Zestig jaar ATD Vierde Wereld internationaal, Dertig jaar Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede. De viering bestaat uit twee delen: * Om 14.30 uur dankviering in de kerk van Maria Assumpta; Assebroek, Brugge. * Om 15.30 uur voorstelling van de persoon van Joseph Wresinski en ATD Vierde Wereld. In de cultuurzaal van het Daverlocentrum, Assebroek. Door de ATD-medestandersgroep van Brugge. In zijn geschriften windt père Joseph Wresinski er geen (...)

Impressie 17 oktober 2015 in Brugge

Oktober 2015
Impressie 17 oktober 2015 in Brugge “Samen sterk voor een waardig inkomen.” Dat was het thema tijdens de 17 oktober viering in Brugge. En de viering was een succes! Ook het journaal besteedde aandacht aan de viering in Brugge! http://deredactie.be/permalink/1.2471059 Een impressie van de dag:

Brugse bruggenbouwers

Oktober 2015
Brugse bruggenbouwers Iedereen wil wel eens een bezoek brengen aan Brugge. Met onze medestandersgroep organiseren we af en toe een dagje Brugge voor een groep van ATD Vierde Wereld of voor een andere vereniging waar armen het woord nemen. Ook groepen uit Wallonië en Frankrijk waren al te gast. De medestandersgroep bestaat meer dan 30 jaar en ontstond toen we met enkele Bruggelingen ATD Vierde Wereld leerden kennen. Met de verworven inzichten keken we naar de stad en zagen meer dan voorheen de struikelstenen (...)

Evenementen 17 oktober 2015

Oktober 2015
Evenementen 17 oktober 2015 Van 5 tot 12 oktober: Inleefweek. Een week leven met een beperkt budget. In Vlaanderen moeten 30000 mensen het met een leefloon zien te rooien. Elke dag opnieuw. Wat betekent het om dagelijks te moeten rondkomen met een beperkt budget? En wat als je dit zelf eens aan den lijve zou ondervinden? Ga jij samen met velen deze uitdaging aan? Een week • met een klein budget • met een beperkt gebruik van telefoon en auto • met de voorraadkast op slot • met de kleine en grote uitdagingen van het leven. (...)

Leesavond in Brugge op donderdag 21 mei om 19u30.

April 2015
Leesavond in Brugge op donderdag 21 mei om 19u30. Niek Tweehuijsen, auteur, en Paul Meersman, medewerker 11.11.11, gaan in gesprek met de lezers van het boek "Strootjes in het zand". Plaats: Dienstencentrum Van Volden, Joris Dumeryplein 1 (Boeveriestraat), 8000 Brugge. Inschrijven: bea.vanhaecke@telenet.be, Bea Vanhaecke: 0496 082297. Alle info: klik hier.

Armoede op school.... Hoezo?

November 2013
Armoede op school.... Hoezo? Op 17 oktober (de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede) werden in het Brugse stadhuis dialoogtafels georganiseerd rond het thema armoede en onderwijs. Deze dialoogtafels werden georganiseerd door Brugge Dialoogstad, een breed samenwerkingsverband van alle verenigingen in Brugge die werken en bezorgd zijn rond armoede. “De samenwerking met de school verliep niet zoals ik hoopte. Ik had het gevoel dat de school niet begreep dat mijn vragen voor mij heel belangrijk waren. Ik had het (...)

Medestanders ATD Vierde Wereld Brugge bezoeken ontmoetingscentrum ’t Zwervel in Nederland

Augustus 2012
De medestandersgroep van Brugge trok op vakantie naar ’t Zwervel te Wijhe. Hier lees je het verslag!

Hoe de stad Brugge op weg gaat met mensen in armoede

Januari 2012
Hoe de stad Brugge op weg gaat met mensen in armoede Begin 2010, het Europees jaar van de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting, rees bij de medestandersgroep ATD Vierde Wereld Brugge de vraag: “Wat kan dit jaar betekenen voor de mensen in Brugge ?” Meer nog: “Hoe kunnen mensen die in armoede leven, en hun medestanders, de dialoog aangaan met het beleid? Hoe kunnen mensen van het bestuur met ons een gesprek voeren over de bestrijding van de armoede?” Want ATD Vierde Wereld in Brugge was en is ervan overtuigd dat ook beleidsmensen (...)

Werelddag van Verzet tegen Armoede in Brugge

September 2011
‘Dialoog werkt’ is het motto van de Werelddag van Verzet tegen extreme Armoede in Brugge op 16 oktober. Daarmee wordt een vervolg gegeven aan ‘Brugge Dialoogstad’, de ontmoeting van beleid en verenigingen van mensen in armoede op 1 december vorig jaar. Speciale aandacht is er voor de situatie van kwetsbare jongeren. Een PDF-versie van een artikel uit Regionieuws - Brugge - nr. 18 vindt u hier. Zondag 16 oktober van 14.30 tot 17.30 uur in het OCMW Dienstencentrum Van Volden, Dumeryplein 1: (...)

Werelderfgoedstad nu ook Dialoogstad

Augustus 2011
Op woensdag 1 december 2010 was er een dialoogcafé in het stadhuis van Brugge. Mensen in armoede en beleidsverantwoordelijken ontmoetten er elkaar aan zeven dialoogtafels en spraken er over arbeid, cultuur, wonen, gezondheid, onderwijs en opvoedingsondersteuning, vooroordelen en uitsluiting, participatie en informatie. Het werd een ‘kruising van kennis’ waarbij de mensen in armoede echt het gevoel kregen dat er naar hen geluisterd werd. Achteraf vertelden de woordvoerders van de politieke (...)

"We nemen elkaar zoals we zijn"

November 2009
"Op zaterdag 7 november zijn wij, de medestanders van ATD Vierde Wereld Brugge, een hele dag op bezoek geweest bij De Vrolijke Kring in Ronse. Het was eigenlijk een tegenbezoek : De Vrolijke Kring was in 2007 bij ons in Brugge op bezoek geweest en zij hadden ons toen uitgenodigd ook eens af te komen. Het is een heerlijke dag geworden. We werden verwelkomd in het station van Ronse, dat eigenlijk het oude station van Brugge is; het werd in 1879 steen per steen verhuisd van Brugge naar Ronse (...)

Provincie onderscheidt leden ATD Vierde Wereld Brugge

Mei 2009
Provincie onderscheidt leden ATD Vierde Wereld Brugge Bea Vanhaecke en Ria Van Stee van de medestandersgroep ATD Vierde Wereld Brugge werden op 10 mei door gedeputeerde Dirk De fauw onderscheiden met het Ereteken van de provincie West-Vlaanderen. Vijfentwintig jaar gedreven en belangeloze inzet in de strijd tegen armoede werden zo beloond. Een kroon op de viering van het kwarteeuw-feest van de groep. In een tjokvolle zaal van centrum Vormingplus kon een boeiend programma de concurrentie met Moederdag en mooi weer op deze zondagochtend (...)

Doel medestanders ATD Vierde Wereld Brugge

April 2009
Doel medestanders ATD Vierde Wereld Brugge De Brugse medestandersgroep van ATD Vierde Wereld wil bouwen aan een gemeenschap waarin mensen in armoede, zoals alle andere burgers, tot hun recht kunnen komen. De medestanders willen solidair zijn met mensen in armoede, hen zien in hun waardigheid, met respect voor hun ervaringen en hun opgebouwde kennis. Daar waar de medestanders staan, in hun privéleven, hun beroepsleven, komen zij op voor de rechten van mensen in armoede. Medestanders ontmoeten heel veel mensen en kunnen dus ook heel (...)

’Medestander ben je ook in de rij bij de bakker’

April 2009
'Medestander ben je ook in de rij bij de bakker' "Dat die sociale woningen nu net hier moeten komen, dan kunnen we onze zaak niet uitbreiden... En wat voor mensen zullen er komen wonen, dat zal niet goed zijn voor de buurt... Bij de bakker in de rij staan en met steekhoudende argumenten reageren op een gesprek vol vooroordelen over sociale woningen en mensen in armoede. Dat is ook een manier om medestander te zijn van de Beweging ATD Vierde Wereld." Aan het woord is Bea Vanhaecke al vanaf het begin in 1984 actief in de Medestandersgroep (...)