Beginpagina > Lokale inzet >

Antenne ATD Vierde Wereld Kortrijk

Medestanders komen maandelijks op de tweede woensdagavond (18.30-20.30) bijeen in het dienstencentrum DE ZONNEWIJZER Langemeersstraat 6 Kortrijk. Ook kunnen belangstellenden jaarlijks meedoen aan de bijeenkomsten van de Leesgroep.

 

Belangrijke accenten in de werking :
- Samenkomst voor studie, uitwisseling van ervaring, ondersteunen van engagementen
- Viering van 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede *
- Een bijeenkomst van de leesgroep per jaar rond een boek of publicatie **.
- Vormingsmogelijkheden op nationaal en internationaal vlak
- De groep verzorgt op verzoek lezingen onder de titel “De Vierde Wereld, een volk in Beweging”

 

Contactpersoon:
Isabelle Maes
Jacquetbosstraat 1
8587 Spiere-Helkijn
GSM : 0477-13 28 50
isabelle.maes1@skynet.be

 

Plaats van bijeenkomst:
het dienstencentrum DE ZONNEWIJZER
Langemeersstraat 6
8500 Kortrijk.
(straat dichtbij Het Plein)

Open leesavond op 9 december

December 2015
Open leesavond op 9 december De Steungroep ATD Vierde Wereld Kortrijk houdt een open leesavond : “Vluchten. Mijn leven is nu hier, op deze plaats”. Een leesavond neemt ons mee in de wereld van grote armoede en sociale uitsluiting. Via het samen lezen van een tekst, die we ter plaatse ontvangen, leren we het leven in armoede beter kennen en begrijpen en komen we dichter bij mensen in armoede. We lezen de tekst verschillende keren zodat we kunnen doordringen tot de diepte, achter de woorden . Nadien (...)

Evenementen 17 oktober 2015

Oktober 2015
Zaterdag 17 oktober “Armoede daar kies je niet voor”. Om 14.00 start aan het stadhuis een optocht door de stad met aansluitend opening (reizende) fototentoonstelling “ontdek het verhaal achter de foto” om 15.00 in K in Kortrijk. Mensen met armoede-ervaring en plaatselijke fotografen werkten samen. Meer info: A’kzie, akzie@live.be, 0479 055525 of 0474 376431, www.17oktober-kortrijk.be

Open leesavond op woensdag 10 december 2014 in Kortrijk.

December 2014
Open leesavond op woensdag 10 december 2014 in Kortrijk. De Steungroep ATD Vierde Wereld Kortrijk houdt een open leesavond : “Bedeling een aanvaardbare vorm van armoedebestrijding ???” Een leesavond neemt ons mee in de wereld van grote armoede en sociale uitsluiting. Via het samen lezen van een tekst, die we ter plaatse ontvangen, leren we het leven in armoede beter kennen en begrijpen en komen we dichter bij mensen in armoede. We lezen de tekst verschillende keren zodat we kunnen doordringen tot de diepte, achter de woorden . Nadien delen we (...)

De thema’s van de 17 oktober-viering in Kortrijk vanaf 1995

Oktober 2013
Grondrechtendorp II (2013) In de lijn van de oproep van de Gedenksteen “Wij zijn verplicht ons te verenigen om die rechten te doen eerbiedigen” koos ATD Vierde Wereld Kortrijk en de Welzijnsschakel De Ketting voor het “Recht om zich te verenigingen”. Overal ter wereld komen mensen samen in de strijd tegen armoede. Te Kortrijk konden de aanwezigen zich virtueel verenigen. Via skype was er ontmoeting met: Guy en Vanessa (Filippijnen – Manilla) uitwisselen over de mensen uit de sloppenwijken die (...)

Thema’s leesgroep

Oktober 2013
De volgende boeken en publicaties kwamen tot nu toe aan bod in de Leesgroep: Ik ben de methode. Durf te kijken, te weten, te leren en te veranderen. Anneke van Elderen isbn: 978-90-815789-1-2, Stichting Annahuis Breda Nederland, 2010 - 42 p. Prijs : € 7,5 Het geheim van een nieuwe wereld. Ingrid Hutter isbn: 9789089540676 Elikser Leeuwarden, 2008 - 250 p. Prijs : € 17,5 Zeven stappen verder. Stapstenen voor goed en goedkoop onderwijs. isbn: 9789044122145 Garant Antwerpen-Apeldoorn, 2007 - (...)

Een brug van vriendschap met de kinderen in Haïti

September 2010
Een brug van vriendschap met de kinderen in Haïti De leerlingen van de Polyglotschool in Spiere wilden een hart onder de riem steken van de kinderen in Port-au Prince. Met tekeningen en wensen toonden ze hun vriendschap. Guy Malfait, permanente werker, schreef vanuit Haïti op 3 juni 2010: “Net zoals jullie hebben ook veel andere kinderen tekeningen gemaakt en opgestuurd naar kinderen in Haïti. Het waren kinderen uit België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Ivoorkust, Filippijnen, Vietnam, enz. Voor de kinderen hier in (...)

Een vriendentapijt voor een straatbibliotheek in Port-au-Prince

September 2010
Er was eens een klein meisje met een heel groot hart. Ze maakte een tekening voor de kinderen in Haïti, om ze op te vrolijken. En zo groeide het idee om met heel de school een gebaar van vriendschap te stellen. Van de kleuters tot de twaalfjarigen, allen werkten ze mee om dit vriendendoek te maken. De burgemeester van de stad Kortrijk gaf een boek over de geschiedenis van de stad. De kinderen schreven ; “Lieve kinderen uit Haïti, Wij denken veel aan jullie. Tijdens de straatbibliotheek (...)